fredag 26 februari 2010

Nima på WeRock

WeRock.se har vi besök av Nima Dervish, musikskribent och radiopratare, i vår artikelserie Topp 5 just nu. Där kan du läsa om vad Nima lyssnar på för närvarande men också vad som fick honom att börja lyssna på metal och vad han gjorde på Oskarshamns bibliotek i unga år.

Den som läst Kims blogg ett tag vet också att jag följer Nimas blogg, inte bara för att han skriver om musik utan om mycket av det som är viktigt i livet och i världen. Rekommenderas varmt.

Nedan ett av banden Nima har med på sin Topp 5-lista, israeliska ORPHANED LAND.

söndag 21 februari 2010

DARK TRANQUILLITY - hela albumet på Myspace

Nu kan du lyssna på hela kommande albumet, "We Are the Void", som ligger strömmat på DARK TRANQUILLITYs myspace. (Tack för tipset, Mattias :) För den som vill vänta tills den fysiska plattan är tillhanda är det torsdag denna vecka, 24/2, som gäller.

Det här är bra, mycket bra, och det kommer helt säkert skrivas mer om albumet här på bloggen så snart jag hunnit lyssnat lite mer.

fredag 19 februari 2010

Kolla in: DESCEND

Blixtförälskad blev jag i de låtar Stockholmsbaserade DESCEND lagt upp på myspace. Progressiv death/thrash presenterar de själva sin musik som, och det är inte utan att man tänker OPETH när man hör låtarna Flaws of Symmetry, Feeding the Unfed och The Reckoning, men mina tankar far även iväg västerut till norska ENSLAVED och bland annat deras senaste album "Vertebrae". Vilket i sanning inte gör det hela sämre.

Det här är musik som ger sköna rysningar. Jag hoppas att DESCEND väldigt snart är på gång med ytterligare material, kanske rentav ett fullängdsalbum? För det här vill jag ha mer av! Har du inte klickat på länken ovan ännu så kommer du direkt till bandets myspace-spelare här.

torsdag 18 februari 2010

Mera IN FLAMES

Är bara inne i en djup IN FLAMES-period nu - igen - och vill så gärna dela med mig :)

Nedan en videoupptagning från 2004 av Moonshield från "The Jester Race", första plattan med Anders Fridén på sång. Inspelningen återfinns på DVD:n "Used & Abused… In Live We Trust", som också är månadens DVD-tips på WeRock.se.

måndag 15 februari 2010

Aktuellt på WeRock

Lite om vad som händer på WeRock så här mitt i månaden.

En recension av nyligen timade konserten i Lund med finska power metal-bandet STRATOVARIUS, skriven av Manhammer, kan du läsa om på WeRock. Martin har intervjuat gitarristen Valle Adzic, dels om IMPIOUS nya album, dels om hans egna favoritalbum för närvarande, publicerade i serien Topp 5 just nu.

Tävlingen om en signerad THE GENERALS-skiva avslutas efter imorgon så chansen finns fortfarande. Härnäst väntar denna månads DVD-tips, men vilket det blir vet jag ännu inte.

lördag 13 februari 2010

Jesper Strömblad lämnar IN FLAMES

IN FLAMES grundare och gitarrist Jesper Strömblad lämnar bandet. Jesper var borta från scenen hela förra året, med undantag av något inhopp bland annat då vi såg bandet på Hovet i december. Nu tar han alltså steget och lämnar IN FLAMES för gott. Bandet säger visserligen att det alltid finns en dörr öppen för Jesper, men när han efter ett års tid tar det här beslutet är det väl knappast troligt att han återvänder i första taget.

Jag tror ändå inte IN FLAMES musik kommer påverkas så oerhört mycket av detta, det är hemskt mycket kreativ kraft kvar i bandet. Att spekulera om ersättare är egentligen meningslöst men jag kan inte låta bli att reflektera över vad som sker om Niclas Engelin blir permanent medlem nu. Han har stått bandet nära under många år och bland annat turnerat med dem över hela världen förra året och jag tror han kan spela en positiv roll i musikskapandet i IN FLAMES. Samtidigt skulle det kunna bli något av en dödsstöt för hans eget band ENGEL, där han är, eller i varje fall varit, den starkaste skapande kraften och t ex skrev all musik på debutalbumet.

IN FLAMES lever i varje fall vidare och nedan en av alla bandets suveräna låtar, live från turnén i Asien 2002.

torsdag 11 februari 2010

DARK TRANQUILLITY - nu är det nära

Ännu en låt, fantastisk sådan, från DARK TRANQUILLITYs kommande album, med vidhängande video (tack Tomasz :). Fast ärligt talat behövde jag Mikael Stannes förklaring innan jag begrep ungefär vad videon gick ut på. Därefter blev det desto klarare.

Om en liten vecka eller två kommer "We Are the Void". Håll ut...

tisdag 9 februari 2010

To the End med ENGEL

ENGEL

Andra singeln, To the End, från ENGELs efterlängtade nästa album spelas, som jag tidigare skrivit om, sedan en tid på Bandit 106.3. Nu kan den även avnjutas via Youtube, se nedan. Den är tydligen tagen direkt från radioprogrammet, men eftersom bandet själv länkar till den från sin myspaceblogg känns det inte oschysst att lägga upp den här också :)

Jag har inte sett nåt officiellt ännu men i kommentarerna på bloggen sägs att albumet, "Threnody", släpps i april. Längtar...



onsdag 3 februari 2010

Månadsnytt på Werock

CONSTRUCDEADNy månad betyder som vanligt nya skivrecensioner på Werock.se. För min del gav jag mig i kast med CONSTRUCDEADs nya, deras fjärde platta men den första för mig... Andra band som recenseras är THE FACELESS, EAGLESTRIKE, VALKYRJA med flera. De sistnämnda ett riktigt bra debuterande svenskt black metal-band.

CONSTRUCDEADs "Endless Echo" på Spotify.

På Werock pågår också en tävling där priset är en signerad platta av THE GENERALS, bandet som med betryggande majoritet tog hem omröstningen på sajten som 2009 års bästa svenska metaldebut. Du behöver inte vara medlem för att delta i tävlingen, hasta bara över till Werock så ser du vad du ska göra.